A lost generation?


Terwijl heel Nederland zich in het Oranje hijst en naar de Koningin gaat kijken, vertrekken wij bepakt en bezakt naar Portugal. Doel van de reis: een internationale training course over jeugdwerkloosheid in Europa via het Youth in Action programma.

Door: Harriet Tienstra en Femke Hovinga

Een diverse groep jongeren, bestaande uit studenten en werkenden, komen samen. In totaal 14 verschillende landen wisselen ideeën uit, brainstormen over mogelijkheden voor jongeren in de EU en proeven van elkaars cultuur. Dit gebeurde in de stad waar de beroemde Portugese wijn vandaan komt. Een prachtige historische stad aan zee, Porto.

Nu de economische crisis al enige jaren aanhoudt lijken het vooral jongeren te zijn die extra lijden onder haar gevolgen. Dat blijkt ook uit de uitwisseling van de ervaringen van jongeren met jeugdwerkloosheid in hun land. Overal in Europa blijkt de werkloosheid onder jongeren dubbel zo groot als de gemiddelde werkloosheid in de landen. Tijd dus om als jongeren actief na te denken over oplossingen.

Het uitgangspunt van de training course is snel duidelijk: enkel een opleiding brengt jongeren er niet. Het is nodig ‘soft skills’ te ontwikkelen, zoals presentatievaardigheden en interculturele communicatie. Dit soort vaardigheden kan men leren door non-formeel en informeel onderwijs; bijvoorbeeld op stages of vrijwilligerswerk, met informele trainingen en op internationale uitwisselingsprogramma’s. Zo kunnen jongeren andere vaardigheden opdoen die hen in de aandacht zullen brengen van mogelijke werkgevers.

Het is een week vol uitwisseling en informatie, maar ook een week van actie. Aan het eind gaan we aan de slag om zelf projecten op te zetten om zo ook andere jongeren de mogelijkheid te geven zich zo te ontwikkelen dat de kans op baan groter wordt.

Bepakt met flessen Port wijn, prachtige foto’s en herinneringen vliegen we terug. Als het aan deze groep ligt is deze generatie Europese jongeren zeker nog geen ‘lost generation’.


Laat een bericht achter

*
* (wordt niet gepubliceerd)