Welk project vind jij het best?


De deelnemers van Kruisbestuiving pitchen hieronder de projecten waarmee zij Nederlanders willen informeren over de oorzaken van conflicten en de mogelijkheden om zelf bij te dragen aan duurzame vrede. De vijf voorstellen die de meeste stemmen van het publiek krijgen, worden uitgewerkt en maken kans om met financiële steun van Upact gerealiseerd te worden. De ‘genomineerden’ staan op 19 juni op het ARKfestival in Kanaleneiland te Utrecht.

Hieronder kun jij stemmen op jouw drie favoriete voorstellen. Onder de poll vind je een overzicht van de projecten. Stemmen kan tot 27 mei, 12.00 uur.


Pirates of the Netherlands

Piraterij in Somalië. Iedereen weet ervan, maar weinig beseffen dat piraterij een diepere oorzaak heeft. Met een hoorspel op de radio willen we Nederlanders met dit conflict confronteren. Dit doen we door de situatie in Somalië naar Nederland te halen. We veroordelen de piraten, maar wat als ónze zeeën leeg gevist worden, als chemisch afval in Scheveningen gedumpt werd en heel Nederland gevaar loopt? Via nieuwsberichten, interviews en media als Twitter en Youtube wordt dit verhaal door Nederland verspreid. Op de bijbehorende website wordt de link naar Somalië gelegd, en een oplossing geboden: koop duurzame vis met het MSC keurmerk.

Afgeprijsd en uitgeperst
In de supermarkt hebben we volop keuze en het liefst kopen we alles voor een lage prijs. In hoeverre draagt ons consumptiegedrag bij aan een vreedzame wereld? We willen mensen prikkelen om over deze vraag na te denken. Stel je een rijdend kleurrijk supermarktje voor, waarin je kunt winkelen met verschillende paspoorten, van je paspoort hangt af welke producten je kunt kiezen. De supermarkt is bling bling, maar achterin hangt een gordijntje. Wil je weten wat de andere kant is van de goedkope prijs die wij betalen? Kijk erachter..en bel met experts via de noodlijn.

Your Bank, Your Sin?

Apollo gaat met “Your bank, Your sin?” in op de verantwoordelijkheid van burgers in het kiezen van een eerlijke bank. Banken investeren in diverse sporten, organisaties en doelen. Dit klinkt goed maar wat veel Nederlanders niet weten is dat de banken het spaargeld gebruiken om te investeren in maatschappelijk onverantwoorde projecten. Er wordt een “Experience game”  ontwikkeld waarin de spelers beleeft wat er met zijn of haar geld gebeurd. De bank waar jij je geld op zet zal jouw geld investeren en de manier waarop zul je beleven in deze game. Apollo gaan dus in op bijvoorbeeld de effecten van investeringen in wapens en cluster bommen door je keuzes te laten maken waarbij je bijvoorbeeld je ledematen kwijt kan raken door een clusterbom. Door het zelf te beleven hopen ze mensen aan te zetten tot nadenken over hun eigen bank.

Wat zou jij doen?
Alhoewel absurd en onwaarschijnlijk in een Nederlandse context, willen wij dat jij begrijpt dat het absurde en onwaarschijnlijke dagelijks plaats vindt. Mensen die vanwege willekeurige wegversperringen niet meer naar een dokter kunnen, je kind dat als soldaat geronseld wordt, opgesloten vanwege je politieke voorkeur. Wij brengen de reactie van het Nederlandse publiek op dit soort situaties in beeld en vragen jou, ‘Wat zou jij doen?’. Via ons project wordt duidelijk wat jij kan doen om de schending van mensenrechten tegen te gaan.

Forens en/of immigrant

Stort zich op de wereld van de economische migratie en wil forenzen in Nederland stil laten staan bij het verhaal van een Mexicaanse vluchteling. In hun project gaat Late in op conflicten tussen goedkope arbeidskrachten uit Zuid-Amerika en duurdere arbeidskrachten uit de Verenigde Staten. Wil je weten hoe? Check dan het blitse filmpje.

Zacht geweld
Veertig tot zeventig procent van de kinderen wereldwijd heeft last van een (jeugd) trauma. De gevolgen van trauma’s worden vaak pas op latere leeftijd duidelijk. In dit project willen we ons richten op Nederlandse kinderen die een trauma hebben als gevolg van indirect huiselijk geweld en Sudanese kinderen ten gevolgen van een gewapend conflict. Met een ludieke actie en een prikkelend filmpje willen we Nederlanders bewust maken van de gevolgen van geweld voor kinderen. Dit doen we door een wereldrecordpoging kussengevecht organiseren om op een luchtige manier aandacht voor het onderwerp te vragen.

Voor voetbal je huis uit

In 2014 wordt het WK voetbal in Brazilië gehouden. Net zoals Nederland is Brazilië een echt voetballand. De stadions, infrastructuur en hotels voldoen niet aan de eisen van FIFA. Brazilië is daarom bezig met de nodige verbeteringen voor de komst van het WK. Dit alles gaat ten koste van de woonomgeving van de bewoners van Favela’s (sloppenwijken). Tijdens de Olympische Spelen in China, en het WK in Zuid-Afrika waren huisuitzettingen ook al aan de orde van de dag. Twenty Four Seven wil het probleem van deze illegale huisuitzettingen aan gaan pakken. Door middel van ludieke acties proberen wij geld op te halen. Dit kan onder andere door op de website fairtrade producten aan te schaffen. Het filmpje zal meer informatie geven over dit project.

Conflict in beeld

Projectgroep Beeld, een groep jongeren van verschillende afkomst, heeft een videoclip gemaakt waarin conflicten in de buurt worden uitgebeeld. Dit wordt ondersteund door zelfgemaakte muziek en teksten over conflicten om hier een gevoel aan toe te voegen. Dit fragment wordt verbonden met conflicten wereldwijd: hoe gaan wij met onze conflicten om in relatie tot conflicten elders? De clip zal op middelbare scholen in een lesprogramma rondom conflict bewustwording worden geïmplementeerd. Bekijk het filmpje voor een voorproefje.

De juiste keuze?
We ontwikkelen een interactieve stadswandeling en bieden deelnemers een intense ervaring door hen mee te nemen in diverse keuzeprocessen. Met een MP3-speler lopen zij een bepaalde route door de stad en luisteren naar een verhaal waarbinnen een hoofdpersoon voor verschillende keuzes (dilemma’s) komt te staan. Door keuzes te maken binnen de vraagstukken van de hoofdpersoon, die zij moeten intoetsen op de MP3-speler, wordt het verhaal een richting opgestuurd. Dat betekent dat iedereen een individuele ervaring heeft op basis van de keuzes die hij of zij maakt. Een echt interactief verhaal. Deelnemers worden op deze manier ook bewust van hun eigen luxe van keuzevrijheid.

reactiesPlaats een reactie

jasper

28-04-2011 00:22

wat een fantastische projecten, hoe kan ik nu kiezen?

Viviane Rose

28-04-2011 17:50

Kennelijk kun je op meerdere stemmen…weet niet of dat de bedoeling is.

Het leuke van ‘Afgeprijsd en uitgeperst’ en ‘De juiste keuze?’ is het interactieve! En interactie doet tenminste nadenken over je handelen en maakt je meer betrokken.

Beheerder

28-04-2011 19:07

Hoi Viviane,

Je kunt inderdaad op drie projecten stemmen. Omdat er vijf doorgaan en je wellicht meerdere projecten een succes gunt.

Viviane Rose

28-04-2011 20:18

Aan beheerder, Dan zou ik dat er bovenaan bij zetten, want dat is er niet duidelijk uit. Heb op twee projecten gestemd. (Toevallig checkte ik of je op 2 kon klikken.) :)

Jalmar

28-04-2011 21:26

Kijk, zo belonen wij nieuwsgierigheid :D

We zullen er morgen een melding bijplaatsen.

Jelle

29-04-2011 10:09

Mooie projecten!

Over handelen gesproken: naast het nadenken hierover zet ‘Wat zou jij doen?’ vooral aan tot handelen.

Tot wanneer kunnen we stemmen?

Sophie

03-05-2011 16:22

Brilliant!

Yannic

05-05-2011 14:04

Sorry for posting in English, but my Dutch is barely good enough to read….

….about those great projects!!!! Congrats to all the groups, I’m really impressed. In particular, I like the project “Wat zou jij doen?”; very ironic, very appealing!

Cheers & all the best from Berlin!

Dries

10-05-2011 12:29

of… we gebruiken all et geld om staats schuld van nl af te lossen en ONS volk te helpen?

Dorieke

10-05-2011 13:37

Superleuke en goed bedachte projecten. Jammer dat ze niet allemaal uitgevoerd kunnen worden! Voordat ik ga stemmen, kan iemand me vertellen of al deze projecten ook daadwerkelijk uit te voeren met steun van Upact? Sommige klinken nogal uitdagend en ik zou het zonde vinden om mijn stem op een project uit te brengen wat vervolgens niet te realiseren is…groetjes!

projectcoordinator Willemijn

10-05-2011 16:07

Dag Dorieke, wat leuk dat je zo enthousiast bent over onze projecten. Helaas is het dit jaar niet mogelijk om alle projecten uit te voeren omdat hier gewoonweg het budget niet voor aanwezig is. Aangezien dit de pilot van Kruisbestuiving is zal jouw opmerking een belangrijk punt zijn dat we meenemen voor de aankomende jaren van het project. Voor deze kruisbestuiving zal er maar een project zijn dat 1000 euro wint om zijn of haar idee te realiseren. In de uitgebreide project plannen die de projectgroepen geschreven hebben is er tevens een realistisch dekkingsplan opgenomen waarin ook externe sponsoren zijn meegenomen. Dit houdt in dat het in principe voor alle projecten mogelijk moet zijn ze uit te voeren, wellicht in een wat “lightere” versie dan oorspronkelijk bedacht. Succes met stemmen!

Laat een bericht achter

*
* (wordt niet gepubliceerd)